Туризм – це цікаво

Ви думаєте туризм з’явився тільки в XX столітті? Частково так, а частково ні. Масові туристичні поїздки люди дійсно почали здійснювати в кінці XIX – початку XX століття, коли в наш ужиток почали входити автомобілі, поїзди, літальні апарати. Насправді історія розвитку туризму дуже старовинна – людство мандрує вже давним-давно.
На початку історії туризму були подорожі в пошуках нових жител і місць для харчування. Навіть у ті далекі часи, коли люди мали тільки примітивні знаряддя праці, їх подорожі були досить тривалі. Останки перших людей знаходять в Африці, Китаї, Західній Європі.

Одними з перших мандрівників були жителі Океанії. На своїх маленьких каное вони подорожували по Тихому океану. Полінезійці, наприклад, подорожували з Об’єднаних островів на Гавайї – а це більше 2-х тисяч миль. При цьому навігаційними приладами їм служили сонце і зірки, напрямки руху птахів і переміщення хмар.

Давньогрецькі знаменитості Геродот (V століття до н.е.) і Піфей (IV століття до н.е.) теж відправлялися в подорожі для вивчення нових територій і дослідження невідомих держав. Останній, наприклад, здійснював неодноразові подорожі уздовж берегів Північної Європи.

Стародавній Рим приваблював туристів тих часів величністю своїх архітектурних споруд, а також досить розгалуженою мережею доріг. Самі ж римляни, в основному заможні, робили подорожі до Греції – як для розваг, так і для підвищення рівня освіти.

У IV столітті до н.е. турецьке місто Ефес приваблювало туристів тим, що в ньму постійно проводилися виступом жонглерів, акробатів та ілюзіоністів.

З XV століття н.е. туристичні подорожі визначалися в основному паломництвом до святих місць. Заможні європейці в середні століття здійснювали подорожі до різних цілющих джерел.

Перші подорожі американців здійснювалися в основному усередині своєї країни. Спочатку пішки і на конях, а потім на човнах і каное. Значно просунуло розвиток туризму будівництво залізниць. У 1850 році була заснована “Амерікен Експрес”, яка вперше стала використовувати дорожні чеки.

Подорожі в стародавній Русі обумовлювалися в основному пошуком нових земель для обробітку та торгівлі. Перші письмові докази ранніх подорожей на Русі належать “Повісті временних літ”. У ті часи подорожі окремих людей або невеликих груп зводилися до паломництва по святих місцях. Це були подорожі в Єрусалим і Константинополь. Не меншим попитом користувалися і святі місця всередині Русі: Києво-Печерська обитель, Успенський Почаївський монастир, Троїце-Сергієва обитель.

__94864805

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *