Проект «Інформаційно-практична підтримка організації та розвитку інноваційного підприємництва серед молоді»

В рамках заходів Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва у Житомирській області на 2013-2014 роки Бізнес-школою практичного менеджменту ЖДТУ та Житомирським обласним студентським інноваційним бізнес-інкубатором за підтримки Департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Житомирської облдержадміністрації  реалізовано проект «Інформаційно-практична підтримка організації та розвитку інноваційного підприємництва серед молоді».

Метою проекту є сприяння набуттю молоддю практичних навиків щодо організації та ведення власної справи, генеруванню та впровадженню інноваційних бізнес-ідей.

Термін реалізації проекту: 01.08.2013 р. – 21.12.2013 р.

Етапи:

  • 01.08.2013 р.-31.08.2013 р. – Підготовка документації по реалізації проекту.
  • 01.09.2013 р.-30.09.2013 р. – Розробка інформаційних буклетів. Розробка навчально-методичного матеріалу для проведення семінарів.
  • 01.10.2013 р.-18.12.2013 р. – Проведення семінарів.
  • 20.12.2013 р.-21.12.2013 р.– Конкурс бізнес-планів.

Розроблено навчально-методичні матеріали, зокрема:

1) «Основи бізнес-планування», де розглянуто такі питання як сутнісна характеристика та цілі розробки бізнес-плану; формування інформаційного поля бізнес-плану; загальна методологія розробки та типи бізнес-планів; програмні продукти, які використовуються для розробки і аналізу бізнес-планів; методичні рекомендації з розроблення бізнес-плану.

2) «Технологія заснування та ведення власної справи», розкрито питання: підприємницька та господарська діяльність юридичних і фізичних осіб-підприємців (основні напрями економічної політики держави; загальна характеристика підприємницької та господарської діяльності); суб’єкти господарської діяльності (поняття суб’єкта господарювання та види підприємств; організаційна та виробнича структура підприємства; технологія заснування власної справи (підприємницька ідея та механізм її втілення; державна реєстрація суб’єктів підприємництва; формування власного капіталу).

В рамках проекту заплановано та проведено семінари в смт. Любар, м. Баранівка, смт. Ружин, м. Бердичів, м. Малин, м. Новоград-Волинський, м. Коростень, м. Житомир. Учасниками семінарів є: підприємці, випускники навчальних закладів, студенти технікумів та училищ, учні 10-11 класів.

До проведення семінарів залучено висококваліфікованих спеціалістів, базова освіта, науковий ступінь, вчене звання та досвід наукової роботи яких відповідають тематиці семінарів, що були проведені. Всі викладачі за останні роки підвищили свою кваліфікацію шляхом стажування у інших ВНЗ, НДІ України та за кордоном, а також шляхом написання та захисту дисертаційних робіт. Проф., д.е.н. Тарасюк Г. М. пройшла стажування у Державному Технологічному інституті Західної Македонії (Греція), Технічному університеті Каталонії (Іспанія). Доцент Осовський О. А. – в Сандерлендській бізнес-школі, Політехнічному університеті Каталонії та Штутгартському технологічному університеті. Доцент Бурачек І. В. – в Державному навчальному закладі з підготовки фахівців у галузі економіки та управління підприємствами (Франція). При проведенні підвищення кваліфікації було враховане фахове спрямування з менеджменту, економіки, державного управління.

01.10.-04.10, 07.10.-10.10.2013 р. проведено семінари у смт. Любар. Тематика семінарів:

1) Бізнес-план у ринковій системі господарювання. Підготовча стадія розробки бізнес-плану. Структура, логіка розробки й оформлення бізнес-плану . презентація бізнес-плану. (Викладач Протасова Л.В.).

Новый рисунок2) Розвиток інфраструктури інноваційної діяльності. Національна мережа регіональних центрів інноваційного розвитку. Інноваційна діяльність технопарків в Україні. Стан інноваційного бізнесу в Україні. (Викладач Безшкура А.Ю.).

Новый рисунок (1)Семінари було проведено у Любарському районному центрі зайнятості (4 семінари, залучено 42 особи), Любарській районній раді (4 семінари, залучено 100 осіб – учні 10-11 класів).

 

14.10.-17.10, 21.10.-24.10.2013 р. проведено семінари у м. Баранівка.

Тематика семінарів:

1) Способи організації Інтернет-магазинів, принципи функціонування та керування Інтернем-магазином. Електронні платіжні системи. Електронний маркетинг. Організація купівлі товарів в Інтернет-магазинах. (Викладач Бурачек І. В.)

Новый рисунок (2)2) Інтелектуальна та кадрова складові економічної безпеки підприємства. Фінансова безпека бізнесу. Інформаційна безпека бізнесу. система управління економічною безпекою бізнесу. (Викладач Осовський О. А.)

Новый рисунок (3)Семінари було проведено у Баранівському районному центрі зайнятості (4 семінари, залучено 47 осіб), Баранівській гімназії, Баранівській ЗОШ І-ІІІ ст.№2 (4 семінари, залучено 36 осіб – учні 11 класів).

 

28.10.-31.10, 04.11.-07.11.2013 р. проведено семінари у смт. Ружин.

Тематика семінарів:

1) Розвиток інфраструктури інноваційної діяльності. Національна мережа регіональних центрів інноваційного розвитку. Інноваційна діяльність технопарків в Україні. Стан інноваційного бізнесу в Україні. (Викладач Безшкура А.Ю.)

Новый рисунок (4)2) Механізми здійснення комунікацій між суб’єктами підприємницької діяльності та органами публічної влади. Обов’язки та відповідальність органів публічної влади у сфері взаємовідносин з суб’єктами підприємницької діяльності. Механізми досудового відстоювання інтересів суб’єктами підприємницької діяльності у конфліктах з органами публічної влади. Структура системи державної підтримки інноваційного підприємництва. (Викладач Шатило О. А.)

Новый рисунок (5)Семінари було проведено у Ружинському районному центрі зайнятості (4 семінари, залучено 41 особу), Ружинській гімназії (4 семінари, залучено 18 осіб – учні 11 класів).

 

11.11-15.11., 18.11.-20.11.2013 р. проведено семінари у м. Бердичів.

Тематика семінарів:

1) Умови проведення екологічного аудиту. Процес впровадження екологічного менеджменту на підприємстві. Екологічна політика підприємства. Модернізація діючої структури управління для реалізації функцій екологічного менеджменту. (Викладач Давидюк Ю. В.)

Новый рисунок (6)2) Особливості застосування сучасних інструментів маркетингових комунікацій в діяльності підприємства. Мерчандайзинг як програмування поведінки споживача. Розробка та використання фірмового стилю на підприємстві. Маркетингове обґрунтування бізнес-плану. (Викладач Пащенко О. П.)

Новый рисунок (7)Семінари було проведено у Бердичівській районній раді (8 семінарів, залучено 64 особи – студенти, учні 10-11 класів (Бердичівський педагогічний коледж, НВК№4, Гришковецька гімназія, Бердичівська ЗОШ І-ІІІ ст. №6)).

 

11.11.-15.11, 18.11.-20.11.2013 р. проведено семінари у м. Малин.

Тематика семінарів:

1) Бізнес-план у ринковій системі господарювання. Підготовча стадія розробки бізнес-плану. Структура, логіка розробки й оформлення бізнес-плану . презентація бізнес-плану. (Викладач Протасова Л.В.)

Новый рисунок (8)2) Інтелектуальна та кадрова складові економічної безпеки підприємства. Фінансова безпека бізнесу. Інформаційна безпека бізнесу. система управління економічною безпекою бізнесу. (Викладач Осовський О. А.)

Новый рисунок (9)Семінари було проведено у Малинському міському центрі зайнятості (8 семінарів, залучено 34 особи).

 

25.11-29.11., 02.12.-04.12.2013 р. проведено семінари у м. Новоград-Волинський.

Тематика семінарів:

1) Способи організації Інтернет-магазинів, принципи функціонування та керування Інтернем-магазином. Електронні платіжні системи. Електронний маркетинг. Організація купівлі товарів в Інтернет-магазинах. (Викладач Бурачек І. В.)

Новый рисунок (10)2) Розвиток інфраструктури інноваційної діяльності. Національна мережа регіональних центрів інноваційного розвитку. Інноваційна діяльність технопарків в Україні. Стан інноваційного бізнесу в Україні. (Викладач Безшкура А.Ю.)

Новый рисунок (11)Семінари було проведено у Новоград-Волинському міському центрі зайнятості (8 семінарів, залучено 38 осіб).

09.12-13.12., 16.12.-18.12.2013 р. проведено семінари у м. Коростень.

Тематика семінарів:

1) Особливості застосування сучасних інструментів маркетингових комунікацій в діяльності підприємства. Мерчандайзинг як програмування поведінки споживача. Розробка та використання фірмового стилю на підприємстві. Маркетингове обґрунтування бізнес-плану. (Викладач Пащенко О. П.)

Новый рисунок (12)2) Механізми здійснення комунікацій між суб’єктами підприємницької діяльності та органами публічної влади. Обов’язки та відповідальність органів публічної влади у сфері взаємовідносин з суб’єктами підприємницької діяльності. Механізми досудового відстоювання інтересів суб’єктами підприємницької діяльності у конфліктах з органами публічної влади. Структура системи державної підтримки інноваційного підприємництва. (Викладач Шатило О. А.)

Новый рисунок (13)Семінари було проведено у Коростенському міському центрі зайнятості (4 семінари, залучено 38 осіб), у Відділі освіти Коростенського міськвиконкому (4 семінари, залучено 37 осіб (учні 10-11 класів Коростенської міської гімназії, Коростенських ЗОШ І-ІІІ ст. №1, 2, 3, 5, 7, 9, 10, 11))

04-07.11., 11-20, 29.11., 25-28.11.; 02-04, 09-18.12.2013 р. проведено семінари у м. Житомир.

Тематика семінарів:

1) Особливості застосування сучасних інструментів маркетингових комунікацій в діяльності підприємства. Мерчандайзинг як програмування поведінки споживача. Розробка та використання фірмового стилю на підприємстві. Маркетингове обґрунтування бізнес-плану. (Викладач Пащенко О. П.)

2) Механізми здійснення комунікацій між суб’єктами підприємницької діяльності та органами публічної влади. Обов’язки та відповідальність органів публічної влади у сфері взаємовідносин з суб’єктами підприємницької діяльності. Механізми досудового відстоювання інтересів суб’єктами підприємницької діяльності у конфліктах з органами публічної влади. Структура системи державної підтримки інноваційного підприємництва. (Викладач Шатило О. А.)

3) Розвиток інфраструктури інноваційної діяльності. Національна мережа регіональних центрів інноваційного розвитку. Інноваційна діяльність технопарків в Україні. Стан інноваційного бізнесу в Україні. (Викладач Безшкура А.Ю.)

4) Бізнес-план у ринковій системі господарювання. Підготовча стадія розробки бізнес-плану. Структура, логіка розробки й оформлення бізнес-плану . презентація бізнес-плану. (Викладач Протасова Л.В.)

5) Інтелектуальна та кадрова складові економічної безпеки підприємства. Фінансова безпека бізнесу. Інформаційна безпека бізнесу. система управління економічною безпекою бізнесу. (Викладач Осовський О. А.)

6) Умови проведення екологічного аудиту. Процес впровадження екологічного менеджменту на підприємстві. Екологічна політика підприємства. Модернізація діючої структури управління для реалізації функцій екологічного менеджменту. (Викладач Давидюк Ю. В.)

Семінари було проведено у Житомирському державному центрі науки, інновацій та інформатизації (32 семінари, залучено 280 осіб (підприємці, студенти вищих навчальних закладів)).

Інформація щодо використання коштів представлена в таблиці 1.

Переваги реалізації проекту:

1) сприяння організації та розвитку інноваційного підприємництва серед молоді;

2) надання інструктивних матеріалів щодо технології  заснування та ведення власної справи та розробки бізнес-планів;

3) підвищення рівня економічної обізнаності та грамотності серед молоді;

4) тематика семінарів є сучасною, перспективною, зачіпає актуальні питання та проблеми ведення бізнесу;

5) до проведення семінарів залучено висококваліфікованих спеціалістів, які мають значний досвід наукової, викладацької та практичної діяльності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *